Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Potraviny budúcnosti

17. 03. 2014

Andrea Settey Hajdúchová,
Slovenská technická univerzita

Ing. Lucia Mikušová, PhD. z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a jej kolegovia sa spolu s partnermi z Výskumného ústavu potravinárskeho pod vedením Ing. Zuzany Ciesarovej, PhD., a zahraničnými spolupracovníkmi z Poľskej akadémie vied v Olsztyne a rakúskej technickej univerzity v Grazi zaoberá výskumom a vývojom funkčných potravín rastlinného pôvodu.

Ide predovšetkým o inovované cereálne produkty (chlieb, pečivo, koláče, sušienky, kaše...), ale aj nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík. Pri výskume využívajú aj netradičné suroviny, napr. pohánku či rôzne farebné odrody pšenice.

Ďalší odborníci z fakulty STU vyvíjajú zase nové typy potravín pripravených z alternatívnych surovín, vhodnýchLucia Mikušová pre ľudí trpiacich alergiami, intoleranciami či celiakiou. Napr. potraviny na cereálnej báze fermentované baktériami mliečneho kysnutia, ktoré sú vhodné aj pre ľudí s alergiou na mlieko, ktorí tradičné kyslomliečne produkty konzumovať nemôžu. Ak sú tieto produkty pripravené navyše bez obsahu pšenice, sú vhodným základom stravy aj pre celiatikov. Ďalší odborníci z fakulty skúmajú možnosť pridávať probiotiká do mäsových výrobkov. Najďalej je však práve výskum cereálnych výrobkov L. Mikušovej a jej partnerov. Na STU vznikla spin-off spoločnosť STUVITAL, ktorej ambíciou je posunúť výskum do praxe a spustiť komerčnú výrobu týchto potravín.

Lucia Mikušová a jej kolegovia majú v rámci spomínaného výskumu na konte aj tri chránené úžitkové vzory registrované na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Ide o chlieb na báze farebných pšeníc so zvýšeným obsahom zdraviu prospešných látok, pekárske výrobky (rožky) – s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu a pekárske výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými „senzorickými“ vlastnosťami. Na svoju ochranu čakajú aj mafíny so zníženým obsahom tuku  -  ovsené s obsahom betaglukánu a pohánkové s obsahom rutínu, ktorý prospieva zdraviu ciev a pomáha prevencii kardiovaskulárnych chorôb. 

Chlieb na báze farebných pšeníc je vyrobený z odrôd s modrým a červeným sfarbením, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, beta-glukánov a antioxidantov. Betaglukány zlepšujú imunitu a zlepšujú odbúravanie cholesterolu. Antioxidanty majú protizápalové a protirakovinové účinky. Všetky spomenuté cereálne výrobky s pridanou vlákninou majú nízky glykemický index, teda dlhšie udržujú pocit zasýtenia. Znižujú riziko obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.

Na výskum funkčných cereálnych potravín získala STU grant zo štrukturálnych fondov EÚ („Hodnotenie prírodných látok a ich výber pre prevenciu a liečbu civilizačných ochorení“) a z Agentúry pre podporu vedy a výskumu („Chemické, biologické a inžinierske aspekty výskumu a prípravy cereálnych výrobkov so zdraviu prospešnými vlastnosťami a predĺženou trvanlivosťou“).

Na fotke je Lucia Mikušová z FCHPT STU.
Foto: Matej Kováč

Kľúčové slová:
výskum, spin-off spoločnosť , potraviny

Priemyselné odvetvia:
Poľnohospodárstvo a potravinárstvo

Komentáre





 
 
Tlač    
Facebook Twitter LinkdeIN

TECH INNO DAY 2019

Správa o podpore transferu technológií za rok 2018

Spolupráca s UVP TECHNICOM

Videotip

Využívate služby Národného portálu pre transfer technológií?

Áno - 50%
Nie - 49%

Podporujeme výskumné aktivity na Slovensku / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ
Národná infraštruktúra pre podporu transferu technológií na Slovensku - NITT SK